fbpx
Categories: stvaranjezdravlja, vesti

Važnost zdravog života – naučite da uživate u odmoru

Treća interaktivna radionica “Korak bliže ka boljem zdravlju” bila je posvećena odmoru i tome kako i koliko bi trebalo da se odmaramo. Reč odmor obično nas odmah asocira na spavanje ili na godišnji odmor. Međutim, odmor je mnogo više od spavanja ili odlaska na neko putovanje i ima mnogo šire značenje. Primarijus dr med. Petar Borović i prof. dr med. Zoricom Plavšić su zajedno sa pastorom Filipom Stojanovićem razgovarali o vidovima odmora u našem životu.

Govoreći o odmoru dr Plavšić je istakla neophodnost dnevnog, sedmičnog i godišnjeg fizičkog, ali i mentalnog odmora.

Spavanje u toku noći neophodno je kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje, jer pomaže u mnogim životnim procesima poput održavanja idealne telesne težine, štiti od visokog krvnog pritiska i okrepljuje. Čitav naš život predstavlja skup 24-časovnih ciklusa, Tokom dana aktivne sve naše ćelije i teku svi biohemijski procesi. Sve aktivnosti koje čovek obavlja, a u kojim je čitav organizam aktivan, neozostavno čine da do večeri bude umoran. Tada mu je neophodan odmor. Noć je deo dana koji bi trebalo da služi za odmor, ukoliko vam to vaše radno vreme dozvoljava. Noćne smene nikako nisu dobre za vaše zdravlje. Na spavanje bi trebalo ići svake večeri približno u isto vreme, bar sat do dva pre ponoći. Bebama je neophodno 16-20 sati sna, deci 10-12, a odraslom čoveku između 6 i 8 sati sna, istakla je dr Plavšić, napominjući da se hormon sna, melatonin, luči najintenzivnije sat vremena pre ponoći i najkasnije sat do sat i po posle ponoći, a potom opada. Unosom namirnica kao što je banana, paradajz i krastavac, mođete doprineti boljem lučenju ovog hormona.

Tokom noći luče se i drugi hormoni poput hormona rasta i hormona koji reguliše osećaj gladi.

Osobama koje intenzivno rade preporučuje se povremeni prekid rada i svakih sat ili dva kratka pauza od 30-45 sekundi, dovoljnih da se popije čaša vode, napravi par koraka, osveži organizam.

Duhovni odmor

Duhovni odmor je neophodan čoveku, a njega možemo postići isključivo kroz ostvarenje prisne zajednice sa Bogom, kroz proučavanje Svetog Pisma i molitvu. Poseban osvrt na duhovni odmor dao je pastor Filip Stojanović govoreći o sedmičnom, subotnjem odmoru, kao biblijskom konceptu potpunog telesnog i duhovnog odmora. Biblija u 1. Mojs. 2, 1 – 4. ističe „Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova. I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini; I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svijeh djela svojih, koja učini; To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo“ Dakle sedmog dana je Gospod stvorio dan od odmora (jevrejski shabbat ), dan koji predstavlja spomen na Njegov zavet sa čovekom.

Kako poboljšati san:

Odmor bi trebalo da bude jedan od prioriteta u životu, jer je njegov uticaj na naše zdravlje nemerljiv.

Svakog dana budite na suncu (kada vremenske prilike dozvoljavaju), što će pomoći boljem snu. Opredelimo se za život koji sadrži redovne aktivnosti napolju.
Boravak na svežem vazduhu je od životnog značaja za cirkulaciju, što je bitno za dobar noćni odmor.

Fizička aktivnost je veoma značajna za kvalitet sna. Fizičke aktivnosti napolju su, posebno korisne jer se pritom izlažete i sunčevoj svetlosti i svežem vazduhu. Fizičku aktivnost bi trebala obaviti nekoliko sati pre spavanja.

Sistemu za varenje takođe je potreban odmor. Poslednji dnevni obrok trebalo bi da završimo bar tri sata pre spavanja, a isti bi trebalo da se sastoji od što manje namirnica. Takođe bi trebalo izbegavati hranu koje se teško tj. duže vari. Ograničite i unos tečnosti pre odlaska na spavanje.

Redovne navike su ključ za ostvarenje sjajnog sna. Pokušajte da u krevet idete svake večeri u isto vreme i da ustajete u isto vreme ujutru. Vikendom ne treba spavati više od 30 minuta duže nego radnim danom. Kratko dremanje rano popodne vikendom je bolje rešenje nego predugo spavanje.

Obezbedite sebi dobre uslove za spavanje: udoban krevet’, dobar pokrivač, odgovarajući jastuk. Konflikte, stres, anksioznost i brige ostavite van spavaće sobe. Ako je aktivno angažovan, vaš um će uspeti da nadjača telesnu potrebu za snom.

Nemojte se baviti brigama o onome što ne možete da rešite danas. Dosta je svakom danu zla svoga.” (Jevanđelje po Mateju 6:34)

Rešite sve međusobne probleme pre odlaska u krevet: Da “…sunce da ne zađe u gnevu vašem.”(Efescima poslanica 4:26). Čista savest je deo zdravog načina života i poboljšava kvalitet sna i brzinu kojom tonete u san.

Opustite se pre odlaska u krevet. Bar 20 minuta pre odlaska u krevet bavite se nekom umirujućom i opuštajućom aktivnošću (ispričajte deci priču, pomazite se sa decom, sa kućnim ljubimcem…).

Izbegavajte kofein, duvan i ostale stimulanse, jer mogu noću da vas drže budnim. Previše, ali i pogrešna vrsta TV programa, video igara i interneta takođe mogu da stimulišu vaše hormone stresa i spreče dobar noćni san. Ne koristite telefon, tablet, računar ili TV neko vreme pre spavanja. Spavajte prvenstveno noću.

Dremajte sa merom. Koliko god da je korisno, ne bi trebalo preterivati u tome.

Napravite toplu kupku (na primer sa lavandom) sat ili dva pre odlaska u krevet. Doprineće boljem i kvalitetnijem snu.

U drugom delu radionice u manjim grupama smo razgovarali o temi odmora, deleći lična iskustva, dileme i saznanja.

Za umetnički doprinos ove večeri zaslužne su bile violinistkinja Megumi Tešima i pijanistkinja Ljiljana Arsenović podelivši sa prisutnima note “Petrove pokajničke molitve” iz “Pasije po Mateju” Johana Sebastijana Baha i kompoziciju “Religiozne meditacije” Žila Masnea.

Razgovor o odmoru upotpunjen je degustacijom dve vrste čaja.

Čaj od đumbira, karanfilića meda i limuna ima višestruko dejstvo: ublažava bolove, smiruje i smanjuje razdražljivost, odstranjuje suvišni vodu, uništava patogene mikroorganizme, smanjuje upale i bolove uzrokovane artritisom.

Čaj od lavande (šolja ključale vode sa 1-2 kašičice suvih cvetova lavande, poklopljeno da odstoji 10 minuta. Prohladiti i dodati med i limun). Deluje smirujuće i ublažava stomačne tegobe nastale od nervoze.

 

Emina Ćirić