fbpx

Duhovnost

BOŽJA LJUBAV JE BEZUSLOVNA

Mnogi su pokušali da odrede šta je suština ljudskih nastojanja. Za neke je to biti poznat dok je za druge da budu voljeni. Za mnoge to znači ostaviti trajan pečat u ovom svetu da bi uticaj nečijeg života nastavio da ima značaj.

U središtu svake težnje je osećaj da ljudski život, bez obzira kako krhak ili prolazan, ima veliku vrednost i ta vrednost se ceni kad jedan život postane zaista svestan nekog drugog.
Svako srce želi da ga se neguje, svaki um da bude shvaćen a svaki glas da ga čuju. Na stranicama Svetog pisma mi čujemo Boga kako kaže: „Pre nego te sazdah u utrobi, znah te“ i „Ljubim te ljubavlju večnom“ i shvatamo da nas naš Stvoritelj poznaje potpunije i voli dublje od bilo kog čoveka. To je božanska ljubav. Iako odgovor ne zahteva svaki gest ljubavi, naš Stvoritelj nas voli a zatim i poziva da Mu odgovorimo na to. Kakvu reakciju na božansku ljubav želi Bog? Bog želi da Ga se poznaje i voli. I više od toga, Bog želi da živi u našim srcima, ali ovaj poziv mora da dođe s naše strane. Na kraju, Bog želi da ostavi pečat na našim životima koji će večno trajati.
Pozvani ste da sami za sebe otkrijete bogatstvo istine u Božjoj reči.

SUBOTA

Iako je izgovor „Prezauzet sam!“ postao glavna fraza 21.veka, koja je često „hvalisanje zamaskirano u žalbu“, naučnici otkrivaju da funkcionišemo bolje i postižemo više ako napravimo pauzu.

Adventisti veruju da nam je Bog dao tajnu za kvalitetan život kada je rekao „Sećaj se dana od odmora… tada nemoj raditi nijedan posao“ (2. Mojsijeva 20,8-10).

Za adventiste, subota je dan kome se raduju cele sedmice. „To je dan kad ne moram da ustanem u 5 sati ujutru, ne moram da žurim na posao ni da budem u zagušenom saobraćaju i na poslu“, kaže Natalija, učiteljica u osnovnoj školi koja svakog dana provodi tri sata na putu za posao. „To je dan kad mogu da odvojim onoliko vremena koliko mi je potrebno da budem s Bogom, Njegovom Rečju, Njegovim stvorenjima i Njegovim ljudima, a da ne osećam krivicu zato što ne radim nešto drugo što bi trebalo.“

Svake sedmice, adventisti imaju poseban sastanak s Bogom – pauzu od posla, bez osećaja krivice, i ceo dan na raspolaganju da prodube svoje prijateljstvo sa Stvoriteljem svemira.

PROUČAVANJE BIBLIJE

To je najprodavanija knjiga na svetu a ipak je najmanje čitana u svakom domaćinstvu. Napisana pre nekoliko hiljada godina, ona svakako može na prvi pogled da izgleda nebitno. Činjenica da je to knjiga takođe može biti izuzetno obeshrabrujuća, posebno kad ste ograničeni s vremenom.

Ali Biblija nije obična knjiga. To je ljubavno pismo, knjiga pripovedaka, lekcija iz istorije, vodič za samopomoć i zbirka nadahnutih citata.

Istraživanje sprovedeno na Bejlor Univerzitetu otkrilo je da hrišćani koji čitaju Bibliju imaju veću šansu da aktivno traže društvenu i ekonomsku pravdu; veruju da je važno da konzumiraju ili koriste manje dobara; i imaju manju šansu da religiju i nauku vide kao nekompatibilne, među drugim moralnim i političkim temama.

Jedna druga studija je objavljena u žurnalu Mentalno zdravlje, religija i kultura (Health, Religion and Culture), i pokazala je da „čitanje Biblije predstavlja mali ali jedinstveni doprinos unapređenju osećaja svrsishodnosti u životu među [13-15-godišnjacima]“.

Ipak, to nisu glavni razlozi zašto adventisti proučavaju Bibliju. Mi čitamo Bibliju da bismo upoznali Boga koji nas voli; da učimo iz priča i iskustava drugih; da otkrijemo istoriju o našem poreklu; da se divimo proročanstvima; da dobijemo uvid u to kako treba da živimo naše živote; i da čitamo mnoga Božja obećanja koja nam daju nadu, mir i pouzdanje.

Ukratko, adventisti proučavaju Bibliju zato što vole Božju Reč, „i Bog beše Reč“ (Jovan 1,1).

MOLITVA – DIREKTNA VEZA SA BOGOM

Molitva je jednostavan čin razgovora s Bogom. To je razgovor sa Stvoriteljem svemira: bilo naglas ili u našim mislima, tokom posebnih ili uobičajenih trenutaka, kad smo u pokretu ili pre odlaska na počinak. To je privilegija koju imamo kao Njegova deca – direktna veza s Bogom. Bez zvučnih poruka, bez čekanja na odgovor.

Neki možda vide molitvu kao jednosmernu komunikaciju, ili još gore, razgovor sa samim sobom, ali studije su pokazale da to ne samo da poboljšava kvalitet našeg života, već je to zapravo sila isceljenja. Naučnici kažu da nam razgovor s Bogom kroz molitvu daje sposobnost da bolje upravljamo našim negativnim emocijama i da smanjimo našu agresiju prema drugim.

Biblija čak obećava da ćemo kada se molimo doživeti „mir Božji, koji prevazilazi svaki um“ (Filipljanima 4,7).

Ali adventisti se ne mole samo radi zdravlja i blagostanja. Hrišćanski pisac, Elen Vajt, je pisala: „Molitva je otvaranje srca Bogu kao prijatelju“.

To stimuliše i razvija naš odnos s Njim, a kad odvajamo vreme da direktno govorimo s Bogom, mi otkrivamo da On odvaja vreme da nam odgovori i preobrazi nas svojom ljubavlju.

PROROČANSTVA

Globalizacija i povećanje sredstava za putovanje olakšava onima koji se vole da žive razdvojeno. Veze na velika rastojanja su u porastu, bilo da partneri žive preko mora zbog posla ili zbog deteta koje studira na međudržavnom univerzitetu.

Ne iznenađuje da je skajp postao jedno od najomiljenijih internetskih sredstava na svetu. U maju 2012. godine, ta kompanija je oglasila prekretnicu: 35 miliona aktuelnih korisnika skajpa – samo nedelju dana nakon oglašavanja prekretnice od 34 miliona korisnika.

Kad se radi o ljudima koje volimo, mi želimo da održavamo kontakt s njima, bez obzira na daljinu. Dok adventisti veruju da je proročanstvo „predviđanje onoga što će se desiti u budućnosti“, mi takođe znamo da je to dosta više – to je Božja duboka želja da ostane u kontaktu sa ljudima koje voli – nama.

Kroz istoriju, Bog je koristio proroke da svojoj ljubljenoj deci obezbedi udobnost, vođstvo, smernice i popravke. Kad su gubili svoj put, On bi slao „proroke da ih vrate ka Gospodu“. Kad bi postali očajni, On bi slao proroke da ih ohrabri. A kad im je bio potreban neko s kime da porazgovaraju, Bog bi slušao i odgovarao preko proroka.

Božji proroci su Njegovi vesnici, određeni da govore Njegove reči. Zbog naše ljudske prirode mi ne možemo da vidimo Boga licem k licu. Ali samo zato što moramo da budemo na odstojanju, to ne znači da Bog mora da ćuti.

Adventisti veruju da su proročanstva Božji način nastavljanja Njegove komunikacije s nama. I konačno, „svedočanstvo Isusovo [je] Duh Proroštva“, sažet prikaz Božje poruke ljubavi – da će On da umre za nas da bi nas spasio.