fbpx

Istorija

Istorijat crkve u Beogradu

Hrišćanska adventistička crkva postoji u Beogradu skoro jedan vek. Tokom tog vremena, veliki broj ljudi je prošao kroz našu crkvu. Mnogi su se u ovoj crkvi prvi put sreli sa Jevanđeljem, a mnogi su uložili sebe u ovu crkvu. Iznad svega, verujemo da je Isus Hristos, centar naše vere, inspirisao i pokretao ljude koji su radili i koji danas rade na otelovljenju Jevanđelja u svakodnevnom životu – promociji dobre volje među ljudima, postojanju bratskog pomaganja i stvaranju praktičnog i jednostavnog hrišćanskog optimizma. Zbog toga je vredno da se upoznamo sa tim prošlim vremenima, sa tim ljudima i njihovim radom.

Istorija adventizma u Beogradu počinje 1909. godine. Prvi propovednik koji je radio u našem gradu je Maks Ludvig. Prvi vernik Hrišćanske adventističke crkve u Beogradu je Gligorije Gliša Petrović. U toku 1909. godine još nekoliko Beograđana je odlučilo da prihvati adventizam, tako da je pastor Šilinger obavio biblijsko krštenje uronjavanjem na ušću Save u Dunav te davne 1909. godine. Među krštenim je bila i Sofija Mesarović. U prvo vreme vernici su se okupljali u kući Gligorija Petrovića, a kasnije se grupa vernika seli u Žarkovo gde su proučavali Bibliju sa propovednicima Ludvigom i Močnikom. U toku 1910. godine, obavljeno je još jedno krštenje, a medju krštenicima su bili Mileva Spasenović i Milojka Petrović. Grupa vernika je rasla tako da su se bogoslužbene aktivnosti od 1919. obavljale u zgradi u ulici Strahinjića Bana 72, zatim od 1927. godine u zgradi u ulici Miloša Velikog 7/b, a od 1928. godine u Rankeovoj ulici gde je jedno vreme bila smeštena i Teološka škola. U ovom vremenskom periodu, vernici su proučavali Sveto Pismo i govorili o tome svojim komšijama, ali brinuli su i o svom fizičkom stanju, te su svake nedelje odlazili u prirodu, na Košutnjak, Kalemegdan… Postojale su posebne aktivnosti za decu i osobe koje su se brinule o tome. Vernici su se intenzivno bavili prodajom literature duhovne prirode po svim krajevima tadašnje Jugoslavije. Među njima je bila i Jelena Milutinović, supruga našeg poznatog glumca Dobrice Milutinovića. U toku 1933. godine kupljen je plac u ulici Božidara Adžije (današnja Radoslava Grujića), mestu gde se crkva i danas nalazi. Gradnja je otpočela 1935. godine. U toku tog vremena vernici su se skupljali u prostorijama Srpskog lekarskog društva na Zelenom vencu, a zatim u zgradi u Bulevaru Kralja Aleksandra. Crkvena zgrada u ulici Božidara Adžije (današnja Radoslava Grujića) je građena tokom 3 godine a posvećena je 13. avgusta 1938. godine. Ubrzo, po useljavanju u novu zgradu, osnovano je udruženje za pomoć siromašnima u gradu gde su vernici koji su znali da šiju pravili odeću za najugroženiju decu u gradu. Ova akcija je trajala do početka Drugog svetskog rata. U toku rata propovednici crkve su bili pastor Stojanović i pastor Strahinić. Na početku rata na crkvenu zgradu je pala jedna bomba, ali nije eksplodirala, tako da u toku celog rata zdanje nije bilo oštećeno. Vernici su se okupljali u manjoj crkvenoj sali koja se nalazi u prizemlju.

Po završetku rata crkva u Beogradu je nastavila svoje aktivnosti i svoj rast.

Danas svake subote bogosluženja posećuje četiri do pet stotina vernika. Nastavljajući tradiciju i danas postoje intenzivna proučavanja Biblije koja imaju za cilj da nas još više upoznaju sa našim spasiteljem Isusom Hristom, različite društvene aktivnosti kao i dobra volja da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

 

Više o istoriji adventizma u svetu možete da pročitate na veb-sajtu

www.adventisti.net

Više o istoriji Hrišćanske adventističke crkve na ovim prostorima možete da pročitate u publikaciji

“Adventisti vaši prijatelji”