fbpx
Categories: stvaranjezdravlja, vesti

Stvaranje zdravlja – za rast i jačanje!

Rimljanima 12, 1 – 2. Molim vas dakle, braćo, milosti Božije radi, da date tjelesa svoja u žrtvu živu, svetu, ugodnu Bogu; to da bude vaše duhovno bogomoljstvo. I ne vladajte se prema ovome vijeku, nego se promijenite obnovljenjem uma svojega, da biste mogli kušati koje je dobra i ugodna i savršena volja Božija.

Mentalne i fizičke aktivnosti bile su tema petog okupljanja u interaktivnioj radionici pod zajedničkim imenom „Stvaranje zdravlja”. O tome koliko je u našem životu važna fizička aktivnost kao i koliko ona utiče na mentalno zdravlje razgovarao je mr Vlado Havran sa dr Biljanom Marić-Nikolić iz Zavoda za sport i medicinu u Beogradu. Ovom prilikom čuli smo o tome kakav je odgovor ćelija na fizičku aktivnost, kada i koliko dugo treba da traje jedna takva aktivnost, kao na koji način možemo saznati koja je za nas najpogodnija. Ukoliko želimo ozbiljno da se posvetimo vežbanju, na prvom mestu, neophodno je proveriti kakvo je kardiovaskularno stanje kao i stanje respiratornog sistema, zatim uraditi bezbedan test opterećenja, i proveriti glavne parametre poput disanja, pulsa, krvnog pritiska. Tek na osnovu toga, pojedinac može biti siguran u kom procentu može da se izloži opterećenju.

Kada vežbati?

Sve veća fizička neaktivnost koju nameće savremeni, sedeći način života može dovesti do veoma ozbiljnih zdravstvenih problema. Vežbati, trčati, žustro hodati, plivati, voziti bicikl, baviti se gimnastikom, pilatesom, aerobikom ili bilo kojim vežbama snage i kardio programa možete bilo kada u toku dana. Najpoželjnije bi bilo da to obavite ujutro, a izbegavati da to bude uveče, jer tada dolazi do hormonalnog pada i pada energije.

Značaj ishrane

Ukoliko želite da se bavite rekreacijom morate da imate na umu da je vašem organizmu neophodno obezbediti sve neophodne materije kako bi se u njemu obavljali pravilni biohemijski procesi. Pre rekreativnog bavljenja bilo kojom fizičkom aktivnošću ne bi trebalo da jedete ništa teško, već lako svarljivo I trebalo bi da unosite dovoljno vode, kako bi ćelije bile dovoljno hidrirane. Tokom samog treninga ne morate piti vodu, ali ukoliko vežbate više od jednog sata, morate piti bar po jedan gutljaj na svakih 15 minuta.

Vežbe za dušu i telo

Pokrenite se, to je neophodno za vaše zdravlje, poručuje dr Biljana Marić – Nikolić, ističući da su fizička aktivnost i mentalno stanje usko povezani. Uključujući ishranu I odmor, i fizička aktivnost se značajno odražava na naše psihološko stanje. Zadovoljstvo koje se razvija tokom fizičke aktivnosti prenosi se na sve aktivnosti tog dana.

Vežbe snage

Vežbe snage odnosno vežbe za jačanje mišića su  veoma važne kako bismo ostali “uspravni”. Neophodno je da jačamo mišiće kako bi oni mogli sigurno da “nose” naš skelet. To je u mladosti prirodan proces, ali kako godine prolaze neophodno je vežbanjem održavati snagu. Vratiti snagu mišićima nije teško, jer vaši mišići pamte aktivnosti. Ukoliko vežbate redovno u dužem vremenskom periodu, vaši mišići će memorisati tu aktivnost.

Šta su kardio vežbe

Kardio vežbe su vežbe snage usmerene na srce i plućni sistem I njihovo jačanje. Kada radite ovakve vežbe, dišete duboko. One dovode do ubrzanog rada srca,a vaši krvni sudovi se šire kako bi više kiseonika došlo do svakog mišića. Treba ih raditi aktivno,ali treba slušati svoje srce. Trebalo bi da traju jedan sat, ili 30-45 minuuta, sa toliko opterećenja da dok ih radimo možemo lagano da pričamo. Vežbati treba raditi svakog dana, ili minimalno tri puta nedeljno i rezultati će biti vidljivi posle 4-6 nedelja.

Da se tope kilogrami

Nema pravilnog skidanja kilograma bez odgovarajuće fizičke aktivnosti. Možda će neka dijeta učiniti da malo oslabite, ali ako nije dobro izbalansirana i praćena redovnom fizičkom aktivnošću neće sačuvati vaše zdravlje. Kada su u pitanju dijete, one tek na duže staze, uz odgovarajuću fizičku aktivnost daju prave rezultate. Višak unetih kalorija mora se sagoreti. Preporuka je da se rade 3 serije od 10 ponavljanja, a kada dođe do napretka, povećati vežbe.

Koraci ka boljem zdravlju

Stvoreni smo da bi se kretali – uživajte u životu koji je pun fizičke aktivnosti.

  • Radite vežbe za jačanje snage mišića dva puta sedmično.
  • Dostignite 30 minuta umerene fizičke aktivnosti svakog dana.
  • Neka i vaš mozak bude svakodnevno aktivan – smanjite vreme koje provodite pred TV-om, računarom, na društvenim mrežama i na telefonu. Čitajte više i sa više razumevanja. Učite stihove napamet.

Kako početi?

* Izaberite fizičke aktivnosti koje vam prijaju

* Postepeno povećavajte intenzitet i trajanje

* Postavljajte lakše dostižne, kratkoročne ciljeve – to će vas sprečiti da posustanete pred velikim, dugoročnim ciljevima

* Budite zahvalni – radujte se uspehu i ostvarenju svojih ciljeva

* Napravite raspored redovnog vežbanja, baš kao da se radi o važnim sastancima

* Isplanirajte drugačije vežbanje za svaki dan. Napravite raspored za naredne dve nedelje

* Ne zaboravite da je vežbanje blagotvorno, čak i ono u kratkim naizmeničnim periodima

* Vežbajte sa još nekim – prijateljem ili grupom

* Koristite odgovarajuću odeću i opremu (udobnu i laganu), naročito patike (ukoliko šetate ili trčite)

* Vodite dnevnik vežbanja – zabeležite poboljšanja

* Vežbajte uz muziku (pridržavajte se saveta o izboru kvalitetne muzike)

* Pijte dosta vode

* Pazite na ishranu – ukoliko vežbate biće vam neophodna energija zbog optimalnog učinka, ali i celokupnog zdravlja vašeg organizma

 

Birajte aktivnosti sa kretanjem:

* Igrajte se sa decom/unucima. Igrajte između dve vatre, fudbal, tenis, badmington, košarku itd.

* Operite sami svoj automobil

* Radije idite stepenicama nego liftom

* Šetajte – po svom komšiluku, do prodavni ce, pijace, parka i nazad itd.

* Ako imate dvorište zasadite baštu i bavite se baštenskim poslovima

* Vozite bicikl koliko vam to mogućnosti dozvoljavaju

* Ako ste ste u mogućnosti nabavite kućni bicikl ili pokretnoj traku

* Nađite parking mesto koje je udaljeno od vaše zgrade

* Pevušite dok kosite travnjak (ponudite se da pokosite i komšijin deo) ili usisavate tepihe

* Dok čekate nešto, krećite se

U drugom delu interaktivne radionice u malim grupama bilo je reči o iskustvima iz prethodne sedmice, o ličnim primerima fizičkog angažovanja i rekreativnog bavljenja sportom i vežbanju.

Svoje virtuozno umeće i ovog puta su nam prezentovale violinistkinja Megumi Tešima i pijanistkinja Ljiljana Arsenović. Sa posebnim uživanjem polaznici su slušali njihovo izvođenje dela Franca Šuberta “Oda muzici” i Džona Njutna “Čudesna milost”.

Zdravi zalogaj iznenađenja ovaj put su bile energetske štanglice sa čokoladom i kikirikijem i pečena bundeva.

Emina Ćirić