fbpx
Categories: stvaranjezdravlja, vesti

Izbor – jedan od Božjih najvrednijih darova

Tema druge u nizu interaktivnih radionica zdravog života pod nazivom “Korak bliže ka boljem zdravlju” bili su izbori. Pod sloganom “Birajte mudro, živite dobro” MA psiholog Nikola Grujić vodio je izuzetno zanimljivo i inspirativno veče. U prvom delu predstavio je Zorana Jovanovića iz Negotina, koji je svojim primerom posvedočio o prednostima donošenje pravilnih izbora, ali i istrajavanju u njima.

Naime, Jovanović je za godinu dana uspeo da usvoji zdrave navike u ishrani i fizičkim aktivnostima i tako oslabi 35 kilograma. Na ovaj način, poboljšao je svoje zdravstvene parametre, tačnije šećer u krvi (koji je inače bio povišen) spustio na normalu, a takođe i holesterol i krvni pritisak (više nema potrebu za lekovima koji bi pritsak normalizovali). Pre tačno godinu dana, suočen sa lošim nalazima iz laboratoriije, kao i činjenicom da ga nezdrava ishrana i nedovoljno fizičke aktivnosti vode ka lošem stanju čitavog organizma i obolenjima, doneo je odluku da sve promeni. Ove odluke se i dalje čvrsto drži i nada se da će u tome istrajati. O svojim borbama da istraje, o promeni životnog ritma i navika, kao i o tome na koji način se odupirao iskušenjima, naročito kada je reč o slatkišima, Jovanović je govorio iskreno i sa optimizmom. Istakao je da je ono što mu je najviše pomaglo, a i danas pomaže, je duboka posvećenost veri i molitvi tj. sigurnost da u svakom trenutku i u svim bitkama može da se osloni na Božju pomoć i snagu.

U drugom delu svog obraćanja publici predavač Nikola Grujić govorio je upravo o izborima i doslednosti u sleđenju istih.

Birajte mudro, živite dobro!

U Jevanđelju po Jovanu čitamo reči Isusa Hrista koji kaže: “Ja dođoh da imaju život i izobilje” – Izobilje zdravlja, sreće, snage, radosti i zadovoljstva, na ovoj zemlji, ali u Hristu.

Da li naši izbori vode ka takvom načinu života? Ako ne, bez obzira na to gde smo danas, samo smo jednom odlukom udaljeni od poboljšanja kvaliteta svog života, samo smo na jedan izbor daleko od novog početka. Stoga je važno da biramo mudro i uz Božju pomoć.

Odaberimo da ostanemo mladi i zdravi kroz aktivnost, da vežbamo sa namerom, da dovoljno i na pravi način odmaramo, da budemo u okruženju koje neguje našu dušu, da imamo poverenje u Boga. Birajmo da uživamo u kvalitetnim međusobnim odnosima sa drugima, birajmo da imamo pozitivan pogled na svet i birajmo da uživamo u ishrani koja će doneti zdravlje i blagodat našem telu, poručuje psiholog Grujić ističući da je upravo ovakav život Bog predvideo za svoja stvorenja, želeći da i čovek iskusi puninu života.

Mogućnost slobodnog izbora velika je prednost. Ispravno korišćena, ona daje neograničene mogućnosti. Kontinurano donošenje dobrih odluke tj. pravljenje pravih izbora omogućiće da se ostvare naši najbolji, Bogom dani potencijali, a naš život biće blagosloven kako za nas tako i za one sa kojima dolazimo u dodir.

Mogućnost izbora znači imati priliku i sposobnost da na osnovu više ponuđenih mogućnosti, procenimo a zatim izaberemo jednu za koju smatramo da je ispravna. Ne preduzeti ništa je takođe odluka. Mi svakodnevno odlučujemo da li ćemo da preduzmemo neku akciju i to će učiniti da na neki način formiramo svoj obrazac donošenja odluka. Bog nam je dao privilegiju da donošenjem odluke-pravog izbora preuzmemo odgovornost za sopstveni život i uskladimo naše izbore sa pravim vrednostima, verovanjima i težnjama, kaže Grujić.

Objašnjavajući fiziologiju izbora, psiholog Grujić je istakao važnost odluka koje donosimo budući da naši izbori koje pravimo, odnosno odluke koje donosimo imaju potencijal da izgrađuju, ali i potencijal da ruše.

Centar u mozgu, odgovoran za mogućnost izbora (centar za donošenje odluka), prosuđivanja, razmišljanja, razlučivanja društvenih normi i dugoročnog planiranja smešten je u čeonom režnju mozga. Za razliku od drugih razvijenih bića ljudski mozak ima daleko veći čeoni režanj i on čini više od jedne trećine celog mozga.

Izbor je jedan od osnovnih elemenata zdravlja, a tako je bilo i prilikom stvaranja. Bog nam je ostavio mogućnost da izaberemo te je sam izbor i odgovornost za isti pre svega na nama.

„Sadašnjost utiče na buduće odluke. – Tvoja celokupna budućnost biće pod uticajem dobra ili zla, u zavisnosti od puta koji sada izabereš.“ E.G.White (Mind, Character and Personality, vol.2, p. 421.2)

U drugom delu radionice u malim grupama bilo je razgovora o tome šta je nas vodilo i šta nas je bodrilo u ključnim životnim izborima.

Treći deo ponovo je doneo mali gastronomski užitak: zdravi sendvič od integralnog beskvasnog hleba i namaza od patlidžana, uz “kapućino” napitak od lešnika.

Poetsku notu ovoj večeri dao je Miodrag Popov, recitujući pesmu “Raskrsnica”.

Emina Ćirić