fbpx
Loading Događaji

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Prekini sada – 7 koraka do slobode

Detalji

Datum:
9.11.2018.
Vreme:
18:00 - 19:00

Adresa: Radoslava Grujića 4, Beograd

Kontakt telefon:  069/ 644 992

Program vodi dr sc. med. Zorica Plavšić sa saradnicima.


Zašto je teško ostaviti duvan?

Jednostavan odgovor  bi bio – zbog nikotina. Potpuni odgovor je mnogo kompleksniji.

Osnovni sastojak duvana pa i duvanskog dima je nikotin, supstanca koja stvara zavisnost. Efekti nikotina na centralni nervni sistem proučavani su još od XIX veka, a uloga nikotina u duvanskim proizvodima od početka XX veka. Ipak, trebalo je da prođe dosta godina da bi se zvanično objavilo da je nikotin droga koja izaziva snažnu zavisnost.

Kada nikotin preko organa za disanje uđe u krvotok, veoma brzo dođe do svih tkiva i organa, a za 3-4 sekunde stiže u centralni nervni sistem. U duvanskom dimu samo iz jedne cigarete nalazi se toliko nikotina da on dovodi do promene ponašanja osobe koja ga koristi.

Zavisnost se karakteriše neodoljivom željom za duvanom i njegovom upotrebom, uprkos svesnosti o njegovom štetnom dejstvu. Zbog zavisnosti pušač nastavlja da puši, a nažalost i da povećava broj cigareta.

Nemojte da „ Sutra“  bude vaš omiljeni dan za ostavljanje cigareta.

Zavisnost ne može da se „obriše“ jednim klikom.

Dobra vest je da ponovo kreću Seminari za odvikavanje od pušenja.

Program „Prekini sada – 7 koraka do slobode“ se već više od 50 godina koristi i pomogao je milionima ljudi da prestanu da puše. Akcenat je na izgradnji motivacije, jačanju socijalne podrške i razumnom rešavanju problema. Cilj programa je da izmeni životni stil pušača, zato što pušenje utiče na sve aspekte života. Program preporučuje konkretne, proverene, uspešne i različite metode koje su od pomoći u periodu ostavljanja cigareta i prestajanja pušenja.

Program vodi dr sc. med. Zorica Plavšić sa saradnicima.