fbpx
Categories: tekstovi

Blagoslov od proučavanja Biblije

Biblija nas vodi k Bogu i poučava nas Njegovoj volji. Pa ipak tako malo ljudi poznaje prednosti čitanja ove svete knjige. Ovo se odnosi i na mnoge hrišćane za koje Biblija ima neznatnu važnost. Obično takvi ovo ne priznaju, jer bi to bilo svetogrđe. Kad bi takvi bili iskreni priznali bi da su od Biblije osetili vrlo malo blagoslova jer je zapravo ne proučavaju redovno. 

Jedan mladić je izjavio kako ga je njegova pokojna majka prisiljavala da čita Bibliju. “Časno sam to pokušavao, ali mi nije išlo. Sad tu knjigu držim u najdonjoj fijoci svog pisaćeg stola.”

Neki se strogo pridržavaju običaja da dnevno pročitaju jedno poglavlje ili više njih. Ali ako ih pitate kakve blagoslove imaju od takvog čitanja biće neodređeni i neiskreni. Jedna žena je kazala: “Biblija je čudesna knjiga. Ne bih mogla zamisliti početak dana bez proučavanja jednog poglavlja.” Neko ju je pitao: “Kažite mi, molim Vas, šta ste dobili iz jutrošnjeg poglavlja?” “Koju pouku, kakvu poruku od Boga?” – pitala je ona. Nije mogla da se seti ničega iz svog jutarnjeg proučavanja, a onda je priznala da joj se to događa svakog dana. Osećala je da stiče zasluge zato što čita po poglavlje na dan. Dobro je da tako radi – bila je uverena – bez obzira ima li ikakve koristi od toga.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih neko može da čita Bibliju. Biblija bi trebalo da bude praktičan vodič kroz život. Pred Vama je nekoliko dragocenih saveta kako da to postignete.

Saveti za čitanje Biblije

1. Izaberite najpre jednu od biblijskih knjiga i čitajte je u malim celinama sve dok ne dođete do kraja. Nakon toga počnite da čitate neku drugu knjigu, i proučavajte je sve dok i nju ne završite. Proučavajući Bibliju na ovakav način, postepeno ćete dopreti do svih važnijih poruka Božje Reči. Smatramo da je najbolje da započnete sa Jevanđeljima i nastavite s Novim zavetom i Psalmima.

2. Proučavajte Bibliju sve dok tokom čitanja ne dođete do biblijskog stiha za koji možete zaključiti kako predstavlja Božju poruku Vama lično za taj dan. Nemojte se ustručavati da podvlačite svoju Bibliju. Obeležite svaki stih koji Vam je važan i dopustite da utiče na svako područje Vašeg života. Sveti Duh će objaviti Božju istinu Vašem umu i srcu. Neka Vas odabrani stih prati tokom celog dana. Neka Vam bude saputnik. U trenucima iskušenja on će vas hrabriti i nadahnjivati.

3. Papirićem ili sličicom označite mjesto u svojoj Bibliji na kom ste stali sa čitanjem, kako biste sutradan mogli nesmetano da nastavite. Preporučljivo je da se na nekom biblijskom stihu zadržite i nekoliko dana, ili čak celu sedmicu sve dok ne otkrijete njegovo pravo značenje za Vaš život. Primijetićete kako u većini slučajeva treba da proučite desetak ili petnaestak stihova pre no što dođete do takvog koji će Vam doneti posebnu Božju poruku za taj dan. Nekad će za takvo otkriće biti potrebno da pročitate samo pet-šest redova, a u nekim slučajevima i samo jedan.

4. Lično proučavanje Biblije uvek započnite kratkom molitvom Bogu. Molite da Njegov Sveti Duh otkrije istinu Njegove Reči Vašem srcu. Dok otvarate Bibliju u nameri da nastavite da čitate tamo gde ste prethodnog dana stali, upitajte se: “Koja je Božja poruka meni danas?” Isključite pomisao da bi objava koju dobijete trebalo da bude primenjena na neke druge ljude iz Vašeg doma, komšiluka, ili s radnog mesta. Ono što spoznate prihvatite kao Božju objavu za Vas! Snaga da se usredsredite i mudrost da primenite Božju objavu u sopstvenom životu doći će postepeno.

Budete li očuvali naviku svakodnevnog proučavanja Biblije, otkriće Vam se poruke koje će predstavljati pravi odgovor na Vaše najdublje životne potrebe. Ta otkrića omogućiće Vam da se uspešno suočavate sa svakodnevnim iskušenjima, uspravljene glave i hrabrog srca. Zasigurno ćete ponekad biti iznenađeni onim što će Vam Bog ujutro reći. Bog će Vam progovarati i mimo svoje Riječi direktno preko savesti i ukazati Vam na zablude i greške za koje ste dugo bili slepi.

5. Kad dopustite Božjoj poruci da ispita Vaše srce, iz Vas će izvirati molitva zahvalnosti Bogu za duhovno osveženje, ili molitva kajanja i ispovedanja za grehe i padove. Učinite svaki svoj dan danom novih početaka i novog posvećenja službi Bogu. Nakon šte ste tražili i dobili Božje oproštenje za prošle grehe, odlučno okrenite leđa svojim starim greškama i suočite se s prednostima novog života koji se Božjom milošću otvara pred Vama.

6. Osigurajte sebi vreme za proučavanje Biblije u kome Vas niko neće ometati. Uskoro će doneti rod. Mnoge biblijske misli s kojima započinjete dan ostaće Vam u sećanju i postati izvor snage i pokazatelj puta baš onda kad će Vam to najviše biti potrebno.