fbpx
Loading Događaji

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Koncert Mine Mendelson i Marije Đukić

Detalji

Datum:
10.12.2018.
Vreme:
19:00 - 20:00

Program:

Ludvig van Betoven:

Sonata za violinu i klavir G-dur, br. 8 (op. 30, br. 3)

Allegro assai

Tempo di Minuetto

Allegro vivace

Antonjin Dvoržak:

Četiri romantična komada za violinu i klavir, op. 75

Allegro moderato

Allegro maestoso

Allegro appassionato

Larghetto

Johanes Brams:

Sonata za violinu i klavir d-mol, op. 108, br. 3

Allegro

Adagio

Un poco presto e con sentimento

Presto agitato

 

MINA MENDELSON je rođena u Beogradu. Diplomirala, magistrirala i doktorirala umetničke studije violine (sa prosekom 10) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi red. prof. Fern Rašković. Kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške usavršavala se na Univerzitetu u Kristijansandu kod prof. Sabinne Grollmus i prof. Stephana Baratdua (2001.), kao i na majstorskim kursevima kod profesora Dejvida Takenoa (London, 1997.), Sretena Krstića (Kotor, 2003.) i Mateje Marinkovića (Set-Francuska, 2009.). Dobitnik je velikog broja nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, od čega se izdvaja Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu 1998. kao i Prva nagrada na Saveznom takmičenju u Kotoru iste godine.
Bila je član kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa (1997-2000), zatim zamenik koncertmajstora u BGO Dušan Skovran (2002-2013) a od 2009. godine je angažovana kao koncertmajstor Jevrejskog kamernog orkestra, čiji je osnivač i umetnički rukovodilac prof. Ladislav Mezei. Kao solista i kamerni muzičar nastupala je u brojnim gradovima Srbije i inostranstva (Kina, Turska, Holandija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija). Kao solista sarađivala je sa Niškim simfonijskim orkestrom, BGO Dušan Skovran, Kamernim ansamblom Mokranjac, Gudačima Svetog Đorđa, Jevrejskim kamernim orkestrom, Orkestrom Univerziteta u Zhuhaiu (Kina) i sa dirigentima: Nelson Leong, dr Suzana Kostić, dr Milena Injac, Stefan Zekić, Vesna Šouc i Obrad Nedeljković. Nastupala je na festivalima: BEMUS, NOMUS, Ohridsko leto, Evropski dani jevrejske kulture, Jesenji festival jevrejske muzike (Szegedin), Festival u Sofiji, Festival u Bodrumu, Festival u Sapanci, Kalemegdanski sutoni, Umetnost protiv rata i drugi, a snimala je i za Radio i TV Beograd.

Paralelno sa solističkom i kamernom koncertnom aktivnošću bavi se i pedagogijom- zaposlena je na Fakultetu umetnosti u Nišu od 2003. godine gde je trenutno vanredni profesor violine na Katedri za gudačke instrumente.

MARIJA ĐUKIĆ – Diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Grbića. Usavršavala se na majstorskim kursevima u Turu (Francuska) kod prof. Alekseja Nasedkina i u Sionu (Švajcarska) kod prof. Bernharda Eberta. Provela je dve godine na specijalizaciji u Sankt-Peterburgu (Rusija), na Konzervatorijumu „Rimski-Korsakov“, u klasi prof. Jekaterine Murine.

Zaposlena je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao redovni profesor na Katedri za klavir. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Beogradu, mnogim gradovima Srbije, u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Rusiji, Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj.

Na njenom repertoaru su najzastupljenije kompozicije klasicizma i romantizma. Poseduje poseban afinitet prema kompozicijama Frederika Šopena. Jedan od najznačajnijih i najuspešnijih koncetarata sa Šopenovim delima izvela je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 2010. godine, povodom dvestote godisnjice rođenja kompozitora. Nastupala je i u različitim kamernim ansamblima, kao član dua sa pevačima, flautistima, violinistima, harmonikom, kao član trija Amorosso i trija Classica Aeterna. Nastupala je na koncertima u okviru Tribine kompozitora i Međunarodnog festivala harfe.

Snimala je za Radio Beograd.

Kao solista sarađivala je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, orkestrom Doma vojske i BGO „Dušan Skovran“.