fbpx
Loading Događaji

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.
Tags:
,

Koncert klasične muzike

Mesto

Hrišćanska adventistička crkva
Radoslava Grujića 4
Beograd, 11000 Srbija
Telefon:
+381 (011) 386 1833
Veb-sajt:
www.hacbg.org

Detalji

Datum:
13.01.2018.
Vreme:
18:00 - 20:00

Organizator

HAC

Nastupaju:
Jovana Stošić, violina
Jovana Nikolić, klavir

Program:
Bach : Partita za violinu solo br. 2, BWV 1004
Alemanda – Kuranta – Sarabanda i Ziga

L. V. Betoven: Sonata za violinu br.7, op. 32
Allegro con brio 
Adagi cantabile 
Scherzo – Allegro 
Finale – Allegro

Hendl, violinska sonata E-dur:
Adagio
Allegro
Largo
Allegro

Mesto održavanja:
Velika dvorana Hrišćanske adventističke crkve u Beogradu
Radoslava Grujića 4

Ulaz slobodan

https://www.facebook.com/events/158927038076786/

Jovana Stošić je rođena 1992. godine u Ćupriji. Počela je da svira violinu sa 6 godina,u Školi za muzičke talente u Ćupriji, gde je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Tatjane Bošković i prof. Jovana Bogosavljevića. U ime Kraljevskog Doma Karađorđevića joj je na Belom dvoru uručena nagrada za najboljeg učenika generacije (2007/08).
Dobitnik je nagrade za najbolji diplomski ispit Škole za muzičke talente u školskoj 2007/08. Nastupala je na koncertima škole u zemlji i inostranstvu, gde je nastupala kao solista, kamerni muzičar i kao koncertmajstor. Osnovne i master akademske studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu,u klasi red. prof. Gordane Matijević – Nedeljković. Takođe je završila specijalističke akademske studije, odsek violina, na FMU u Beogradu u klasi red. prof. Gordane Matijević – Nedeljković. Trenutno je na doktorskim akademskim studijama, instrumentalni odsek – violina, u klasi vanr. prof. Marije Špengler. 
Dobitnica je austrijske stipendije za letnje usavršavanje u Austriji na festivalu “Internationale sommerakademie Prag-Wien-Budapest” 2009. Dobitnica nagrade iz fondacije ” Merima Dragutinović” kao najbolji diplomirani student violine studijskog programa gudačkih instrumenata u akademskoj godini 2012/13.
Takođe je dobitnica prvih nagrada, republičkih i internacionalnih takmičenja (međunarodno takmičenje u Nišu, Stringfest u Sremskoj Mitrovici, Republicko takmičenje muzičkih i baletskih škola). 
Ostvarila je zapažene, ne samo nastupe u okviru klase i atedre, već i brojne samostalne solističke koncerte u našim najistaknutijim salama: Zadužbina Ilije M. Kolarca (Muzička galerija i Velika drvorana), Gvarnerius-Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije, SANU- Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, DKCB- Dečji kulturni centar Beograda, Galerija ARTGET, Sava Centar, Kuća Đure Jaksića, SKC- Studentski kulturni centar, Muzej Narodnog pozorišta, Moderna galerija Lazarevac… Svirala je kao solista sa kamernim orkestrom Camerata Serbica na Novogodišnjem koncertu u velikoj sali Sava Centra. Takođe je nastupala i kao solista uz pratnju kamernog gudačkog orkestra BGO Dušan Skovran u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, izvodivši virtuozni komad, Introdukciju i rondo kapričiozo od C. Sen-Sansa. 
Nastupala je u velikom broju zemalja: Srbija, Slovenija, Austrija, Italija, Francuska, Crna Gora, Jermenija, Makedonija, Holandija, Kina… Učestvovala je na festivalima: BEMUS, Mozartini Festival 2007.u Italiji, Espressivo Music Festival 2010. Cetinje, Maribor Festival 2014 u Sloveniji,Operosa Opera Festival 2016.god. Herceg Novi, Tribina kompozitora 2016. Beograd, Mokranjčevi dani 2017. Negotin, Festival Ruske muzike Boljšoj na Mokroj Gori 2015.,2016. I 2017.god, Interfest 2017. Makedonija…

Kao Saradnik u nastavi na Studijskom programu Izvođačke umetnosti – modul violina, bila je angažovana na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u akademskoj 2014/2015. godini.
U okviru projekta “Susretanja” je pozvana od Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Zvečan-Kosovska Mitrovica da drži koncert i Master klas.
Kao koncertmajstor je nastupala sa Operosa studio orkestrom. Član je kamernog orkestra Sveti Đorđe, sa kojim nastupa i kao koncertmajstor. Još kao student je bila angažovana u orkestrima BGO Dušan Skovran , Camerata Serbica i Metamorfozis. Član je američkog kamernog orkestra Clasical Chamber Orchestra, sa kojim je nastupala, i dalje nastupa u mnogim koncertnim dvoranama širom sveta: (Salle Gaveau -Paris , La Halle aux Grains-Toulouse,Basilique de Fourviere-Lyon, Theatre Salle Poriel-Nancy, Teatro Carlo Felice-Genova, Auditorium RAI-Torino, Auditorium di Milano-Milano, Teatro Sociale-Mantova, Hangzhou Grand Theater-Hangzhou, Shaoxing Grand Theater-Shaoxing, Jinhua Theater-Jinhua, Ningbo Grand Theater-Ningbo, Zhoushan Theater-Zhoushan, Huzhou Grand Theater-Huzhou, i mnogim drugim).
Član je renomiranog gudačkog kvarteta “Mokranjac”.
Član je Udruženja Muzičkih Umetnika Srbije.
Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Hagai Shaham, Eszter Perenui, David Takeno, Dmitri Semsis, Igor Petrusevski, Ljubomir Mihailovic, Maja Jokanovic, Vladislav Bobic, Vesna Stankovic, Gordan Nikolic.

 

Jovana Nikolić (Beograd 1984) je završila SMŠ Dr. Vojislav Vučković u Beogradu u klasi prof. Zlate Maleš. 
Diplomirala je na FMU u Beogradu (2004) u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavala se na Schola Cantorum u Parizu u klasi renomiranog pijaniste Eugena Indjića. Završila je redovne i master studije, kao konzertexamen za kamernu muziku, na Visokoj školi za muziku u Karlsrueu u klasi Mihaela Udea i Markusa Štangea. Dobitnik je nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima kao solista i kamerni muzičar. Dodeljena joj je nagrada FMU iz fondacije Jelene Pavlović kao studentu generacije (2000). U duu sa iolinistkinjom Mari Klodin Papadopulos je osvojila prvu nagradu na takmičenju Freundeskreis u Karlsrueu (2006) što im je omogućilo učešće na takmičenju Felix Mendelssohn-Bartholdy Preis u Berlinu naredne godine. Tamo su zauzele drugo mesto i Forderpreis. Bila je stipendista fondacija Schloss Solitude iz Štutgarta kao i Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. iz Hamburga.
Godine 2009. je nastupala kao solista i kamerni muzičar na internacionalnom festivalu Brasil-Alemanha (Rio de Ženeiro). Takodje je nastupala širom Evrope. Bila je gostujući docent za kamernu muziku na Visokoj školi za muziku u Karlsrueu. U okviru Mendelssohn Summer School Festival u Hamburgu, kao umetnički klavirski saradnik saradjivala je sa eminentnim pedagaozima kao što su Ragis Paskier, Tanja Beker Bender,Hagai Šaham, Sebastian Šmit i Kristian Altenburger. Radila je i kao klavirski saradnik na Visokoj školi za muziku u Hamburgu u klasama violine, viole i kontrabasa. Aktivna je kao solista i kamerni muzičar.