fbpx
Loading Događaji

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Jedanaesti tradicionalni koncert Jovana Kolundžije

Mesto

Hrišćanska adventistička crkva
Radoslava Grujića 4
Beograd, 11000 Srbija
Telefon:
+381 (011) 386 1833
Veb-sajt:
www.hacbg.org

Detalji

Datum:
23.12.2017.
Vreme:
20:00 - 21:30

Organizator

HAC

Nastupaju:
Jovan Kolundžija, violina
Gudački kvartet MOKRANJAC
Vuk Božilović, klavir

Program:
J. S. Bah, A. V. Mocart, K. Sen-Sans, Dž. Vilijams i A. Bergman

Ulaz slobodan.

Violinista JOVAN KOLUNDŽIJA rođen je u Beogradu gde je magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Petra Toškova. Usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa. Iza sebe ima zavidnu svetsku karijeru i više od četiri hiljade održanih koncerata u zemlji i svetu.

 Jovan Kolundžija je osnivač Centra lepih umetnosti u Beogradu, koji nosi naziv Guarnerius poGuarneriusovoj violini iz 1754. godine, na kojoj Jovan nastupa poslednjih dvadesetak godina. Pored svojih koncerata, maestro deo svog vremena posvećuje promovisanju i daljem školovanju mladih talenata u svojoj umetničkoj zadužbini – Centru lepih umetnostiGuarnerius, koji je postao najatraktivnija kamerna dvorana u ovom delu Evrope, a otvoren je 2001. godine. 

Brojne nagrade i priznanja, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, svedoče o visokim umetničkim dostignućima Jovana Kolundžije, izdvajamo: Specijalna Diploma na Međunarodnom takmičenju Wieniawski u Poznanju 1967, Prva nagrada na Takmičenju mladih jugoslovenskih violinista u Zagrebu 1969, Diploma na Međunarodnom takmičenju Žak Tibo u Parizu 1969, Specijalna Diploma na Međunarodnom takmičenju Karl Fleš u Londonu 1970, Prva nagrada na Takmičenju Sabre Marokin u Meksiku 1971, Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju omladine u Beogradu 1971, Prva Nagrada Saveza kompozitora Jugoslavije na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine Jugoslavije 1971, Oktobarska nagrada grada Beograda za najbolje stručne i naučne radove studenata 1971, Međunarodna Nagrada na takmičenju Mađarske televizije u Budimpešti 1971, Nagrada Ivo Tijardović u Zagrebu za brojne nastupe vrhunskog kvaliteta 1977, Povelja Saveza muzičkih umetnika Jugoslavije Zlatna lira (najveća jugoslovenska umetnička nagrada), za najuspešnija umetnička ostvarenja između dva kongresa 1974.-1979, Priznanja Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najuspešnije koncerte u Beogradu 1977., 1978., 1979. i 1986. godine, Nagrada Orlando u Dubrovniku za najbolji koncert na Dubrovačkom letnjem festivalu 1982, Oktobarska nagrada grada Beograda za najvrednije dostignuće u oblasti muzike 1988, Gramatom patrijarha srpskog gospodina Pavla 2004, Godišnja nagrada Zlatni Beočug za trajni doprinos kulturi Beograda 2006, Aprilska nagrada grada Beograda za muzičko i muzičko scensko stvaralaštvo 2007. godine.

1994. godine maestro Kolundžija je kao solista sa Beogradskom filharmonijom i Gudačima Sv. Đorđa, izveo program DESET VELIČANSTVENIH koji se sastojao od deset violinskih koncerata za samo četiri dana (koncerti Baha, Vivaldija, Mocarta, Mendelsona, Bruha, Laloa, Vijenjavskog, Čajkovskog, Betovena i Bramsa).

Kraj 2008. godine obeležio je maestralni koncertni poduhvat Jovana Kolundžije-projekat VOLITE LI BETOVENA u četiri uzastopne večeri doneo izvođenje integralnog opusa Betovenovih sonata za klavir i violinu, što je bio pravi kuriozitet, ne samo za Beograd, već i za svetsku muzičku scenu. Ovo je bio nesvakidašnji poduhvat koji se na koncertnim podijumima u svetu retko realizuje.

2009. godine maestro Kolundžija je na koncertima BRAVISSIMO MAESTRO MOZART! izveo 15 Mocartovih sonata, a 2010. godine je koncertnim projektom U ČAST VELIKOM BRAMSU, zaokružio ideju izvođenja celokupnih opusa sonata velikih autora, obzirom da je program predstavljen publici na Kolarcu, ali i širom zemlje, doneo kompletan opus sonata Johanesa Bramsa za violinu i klavir.

Nastupao je širom sveta, na svim najprestižnijim festivalima, u najpoznatijim koncertnim dvoranama i sa uglednim umetnicima kao što su: Henrik Šering, Aldo Čikolini, Aleksis Vajsenberg, Lovro Matačić, Vaclav Smetaček, Oskar Danon, Aleksis Hauzer, Veronika Dudarova, Keniširo Kobajaši, Hans Peter Frank, Jevgenij Svetlanov, Karlo Ceki, Sikstin Erling,Pavle Dešpalj, Živojin Zdravković, Milan Horvat, Mladen Jagušt, Šeldon Morgenstern itd.

 Bio član FIAM-a – UNESCO. Snimio je veliki broj LP-a i CD-a, a samo u okviru snimljenih programa RTS-a, ima preko dvesta sati snimljenog materijala.